RSS

Comuna Ciurea- scurt istoric

  Comuna Ciurea este situata in partea de sud a judetului Iasi, fiind una dintre comunele mari ale judetului.Se invecineaza cu municipiul Iasi si cu 5 comune astfel :

 • In partea de vest, comuna Mogosesti, pe o distanta de 7 km;
 • La  S-V, comuna Grajduri;
 • La  S-E, comuna Dobrovat, pe o distanta de 11,2 km;
 • La  E, comuna Barnova, pe o distanta de 11,8 km;
 • La  N- V comuna Miroslava, pe o distanta de 5,4 km;
 • La N,  municipiul Iasi, pe o distanta de 5 km.

Populatia comunei Ciurea era la recensamantul din 2002 de 10954 de locuitori cu domiciliul stabil.

Satele componente

Popularea  satelor componente s-a declansat de timpuriu, dupa cum arata si descoperirile arheologice de pe raza comunei.

Satul Ciurea – este atestat documentar la sfarsitul secolului XVII (1654), cand  apare in documente cu o populatie colonizatoare, se pare de origine ucrainiana, maghiara, slujitori boieresti sau manastiresti, scutiti de dari (sloboziti). Alta varianta sustine ca denumirea satului vine de la un boier, Ciurel.

Hlincea- cea mai veche asezare de pe teritoriul comunei, atestata documentar in sec VII (1587) ,  de catre doamna Maria, fiica voievodului Petru Schiopu si sotul ei, spatarul Zetu. Denumirea de Hlincea vine, se pare , de la carierele de lut din apropiere ( gliva, hliva ).

Piciorul- Lupului –atestat documentar la sfarsitul secolului XVIII , cand se consemneaza a fi un sat care se ocupa cu ingrijirea prisacilor manastiresti. Denumirea satului vine de la haitele de lupi care atacau stanele.

Curaturi- sat atestat documentar la 1772, cu o populatie migrata din  Ciurea . Numele de Curaturi  semnifica  un loc defrisat , curatat (curatura).

Slobozia – sat  vechi, atestat documentar la sfarsitul sec XVI, evolutia sa fiind favorizata  de un drum negustoresc ce trecea si lega  Moldova de Sus cu Moldova de Jos.

Lunca- Cetatuii ,  atestat documentar la sfarsitul sec.XVIII cu  timpul ingloband si catunul Baba -Necula . A fost statie de post ce lega Iasul de Vaslui.

Zanea- atestat documentar in 1774 , figureaza ca mosie in tinutul Iasilor. In 1854 este inglobata in satul Lunca-Cetatuii. In documente apare  si sub numele de Zarna sau Zanca.

Dumbrava- este  cel  mai nou  sat , infiintat  in 1891 , cand statul concesioneaza 140 de loturi de pamant , de cate 5 hectare celor care vor sa se stabileasca ( insurateilor).

Reclame
 

Un răspuns la „Comuna Ciurea- scurt istoric

 1. Florin Buta

  29 septembrie 2011 at 5:00 pm

  Din punct de vedere cultural,spatiul acordat afiselor electorale ar fi mult mai valoros daca s-ar alipi si acest scurt istoric al comunei…

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: